Wysłany: Nie Sty 13, 2008 12:46 pm na co na ryby w styczniu ??
jestem mieszkańcem nadwiślańskiej wioski na wysokości Baranowa Sandomierskiego. preferowaną metodą połowu ryb jest dla mnie spinning, chciałem się więc dowiedzieć jaką rybe na co i w jakich warunkach można złapać początkiem stycznia w naszych wodach.
W styczniu można poszukać kleni i jazie. Poszukiwania można uskuteczniać na twardych skarpach, wrzynających się np. w łąkę, tam gdzie nie jest zbyt głęboko. Na dobrą sprawę w styczniu na klenie i jazie wystarczy 1-2 metry wody. Ciekawe są także stare opaski i rafy. Warto także ich poszukać w bocznych korytach w okolicach wcześniej wspomnianych opasek, lub ostróg. Dobrze jest także połowić w ujściach dopływów, które są z reguły cieplejsze, a także przy zatopionych wiklinach itp, kładących sie na wodę.
Z przynęt można polecić woblery do 5 cm, w naturalnych kolorach. Powinny one pracować dosyć delikatnie. Dobrym wyborem mogą okazać się Kenarty.
W tym roku jak widać zima głupieje. U mnie już chyba zaczyna się wiosna , więc ryby też może pogłupieją. Styczeń w tej chwili bardziej mi na marzec wygląda. Może warto trochę wzbogacić arsenał w żywsze kolorki, jak właśnie w marcu.
pawelwoblerek Stały forumowicz były mod i naczelny buntownik
Wysłany: Wto Sty 15, 2008 8:46 am
W styczniu i w lutym moi drodzy to się łowi z lodu. Natomiast na jazia i klenia to można się w marcu i kwietniu wybrać. Wędkowanie z lodu też jest fajne, gdyż można fizycznie dotrzeć i wędkować w tych miejscach gdzie wiosną latem i jesienią dotrzeć nie można. Oczywiście o ile auro i grubość lodu na to pozwolą.
A dlaczego uważasz że na jazia i klenia się nie można wybrać w lutym czy w styczniu? Wystarczy tylko żeby rzeka nie była skuta lodem. A w tym roku gdzie styczeń wygląda jak marzec można wybrać sie tym bardziej na ryby, w poszukiwaniu właśnie klenia i jazia. W tym roku na lód nie za bardzo można, z powodu dość wiosennej styczniowej aury.
muszę sie zgodzić z panem zanderem gdyż swego czasu chodziło sie na wczesne klenia i jazie łapałem je na male woblerki typu salmo-tiny są bardzo skuteczne , dobrze sie prowadzą na lekkich wędziskach ;>
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum